Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Dietetyczny fast – food

Dietetyczny fast – food

paleo-chips-694760_640Czy frytki lub chipsy mogą być zdrowe i niskokaloryczne? Jak najbardziej! Poznaj proste przepisy na dania rodem z warzywnego fast food’u.

Frytki czy chipsy to produkty, które ciężko określić mianem zdrowych czy dietetycznych. I chociaż w teorii doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, że są to wyroby tuczące, to jednak w praktyce wyłącznie nieliczni potrafią oprzeć się przed ich podjadaniem. W jaki sposób poradzisz sobie ze wspomnianym problemem? Wystarczy, że dostępne w niemalże każdym sklepie przekąski, zamienisz na ich warzywne odpowiedniki, przygotowywane bez dodatku tłuszczu.

Chipsy

Warzywa takie jak buraki czy seler idealnie sprawdzają się w postaci dodatku do zup czy sałatek, jednak jedzone osobno raczej nie powalają walorami smakowymi. Niemniej jednak wystarczy kilka kropel oliwy z oliwek i szczypta przypraw, by niepozorny burak stał się pyszną, wręcz uzależniającą przekąską. Do wykonania chipsów buraczanych potrzebujesz dowolnej ilości buraków, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i przypraw: soli morskiej, słodkiej i/lub ostrej papryki. Zaczynamy od obrania i pokrojenia buraków na cienkie plasterki. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy buraczane talarki. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Buraczane chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez ok. 10 – 15 min. Warto dodać, że użyte w przepisie buraki możesz z powodzeniem zamienić np. na seler bądź cukinię.

Frytki

Frytki to oczywiście nic innego, jak tylko kawałki ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu. Jeśli masz ochotę na frytki w wersji light, to z łatwością przyrządzisz je np. z marchewki czy pietruszki. Do wykonania przekąski potrzebujesz dowolnej ilości wspomnianych warzyw oraz przypraw. Warzywa obierz, umyj, pokrój w słupki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie oprósz ulubionymi przyprawami i piecz w temperaturze 200*C przez ok. 25 – 30 minut.

Warzywne przekąski są nie tylko niskokaloryczne, ale także zdrowe. Należy jednak pamiętać, aby po upieczeniu i przestudzeniu, przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym. W innym przypadku przekąski utracą chrupkość.

2 komentarze

  1. Takie dania lubimy! Pozdrawiamy 🙂

    • Pozdrawiam 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *