Życie bez chemii, czyli parę słów o zdrowych produktach

Niestety żyjemy w czasach, gdzie w produktach chemia staje się coraz częściej stosowana. Jedzenie restauracjach typu fast food, słodycze, popularne przekąski, czy napoje. Są pyszne, jednak nie od dziś wiadomo, że posiadają sporo sztucznych składników. To co jednak najbardziej niepokoi specjalistów na całym świecie to fakt, że wspomnianą chemie dodaje się do produktów, które są podstawą naszego życia takich jak: warzywa, owoce, mleko, mięso, czy jajka.
Tak nieodpowiednia dieta może wkrótce przekładać się na długość życia dalszych pokoleń. To też często słyszymy jak nasi przodkowie jasno twierdzą, że pod względem jedzenia ,,kiedyś” było lepiej. A jest się nad czym już teraz zastanawiać. Dowód? Aktualnie znaczna część seniorów ma zdecydowanie lepszą kondycje, niż przeciętnych 20-latek, a sytuacja zdaje się stopniowo pogarszać. Często osoby w młodszym wieku tłumaczą ten fakt pracą i intensywnym trybem życia. Nie mniej jednak nieodpowiednia żywność również może mieć w tym swój znaczny udział.
Możemy jednak sprawić, że nasz organizm będzie żywił się bez chemii. Wystarczy wdrożyć w życie kilka prostych nawyków. Jakich?
Patrz na etykiety
I to uważnie. Bo jak wiadomo – im mniej barwników, aromatów, czy konserwantów, tym, lepiej. Na co warto zwrócić uwagę, wiele osób jest uczulonych na określony składnik chemiczny. Uważnie czytając etykiety możemy sprawić, że nie spożyjemy produktu ze składnikiem na który jesteśmy uczuleni.
Najlepsze dania własne
W doskonałej sytuacji są osoby posiadające własne działki, czy gospodarstwa domowe. Wtedy to sami mogą zapewnić sobie warzywa, owoce, mleko, czy jajka. Czyli im więcej możesz sam wyhodować, tym lepiej. Bo przecież żaden sok z dodatkowymi konserwantami nie jest w stanie zastąpić świeżo wyciskanego. Z kolei warzywa z danego terenu powodują, że w czasie każdego obiadu wiemy co jemy. Na naturalnych produktach ,,korzystają” też nasze ciasta, desery, czy na przykład płatki owsiane.
Targ, czy centrum handlowe?
Nie od dziś wiadomo, że centra handlowe i supermarkety zdają się dominować nad małymi sklepikami z warzywami i owocami. Tego typu miejsca jednak wciąż cieszą się pewnego rodzaju popularnością właśnie wśród zwolenników zdrowej żywności. Dlatego też chętniej robią zakupy na bazarze, niż w wyżej wspomnianym supermarkecie. Ci bardziej dociekliwi mogą też podpytać sprzedawcę z jakiego źródła pochodzi dany produkt, gdzie dla wielu istotną jest to, czy na przykład jajka nie posiadają GMO.
Droga, zdrowa żywność – prawda, czy mit?
Wysoka cena zdrowej żywności, to rzeczywiście czynnik, który często odstrasza wielu potencjalnych klientów. Faktycznie, często ceny zdrowej żywności są troszkę wyższe, a to przede wszystkim ze względu na posiadane certyfikaty. Jednak i nie ,,dyplomowane” produkty mogą być zdrowe, a sposobem na to jest wyżej wspomniane czytanie etykiet.
Pamiętajmy, że nieodpowiednie żywienie wkrótce może sprawić, że zaczniemy mieć problemy ze zdrowiem. A różnego rodzaju choroby, czy infekcje wiążą się przede wszystkim z koniecznością przyjmowania leków farmakologicznych, gdzie paradoksalnie jest to chemia w ,,czystej” postaci. Dodatkowo musimy też liczyć się z często dużymi kosztami leczenia i koło się zamyka.