Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Źródło wapnia w diecie

Źródło wapnia w diecie

Znaczenie wapnia w diecie człowieka jest bardzo duże. Przede wszystkim odnosi się do dzieci, u których notuje dynamiczny wzrost. Jednakże wapń jest ważny nie tylko dla nich. Tenże minerał jest bardzo ważny w odniesieniu do prawidłowego funkcjonowania tkanki kostnej. Dzięki odpowiedniej ilości wapnia można mówić o odpowiedniej twardości tkanki kostnej jak również i zębów człowieka. To jednakże nie wszystko.

Rola wapnia w organizmie

Rola wapnia w ludzkim organizmie jest szersza. Należy, bowiem podkreślić to, że bierze on udział w regulacji pracy układu mięśniowego oraz układu nerwowego. Tym samym można jego rolę odnieść także w kontekście pracy serca oraz regulacji ciśnienia tętniczego. Nie bez znaczenia jest on także dla procesów krzepnięcia krwi jak również w usuwaniu stanów zapalnych oraz odporności organizmu na owe stany. Największe zapotrzebowanie na wapń jest w okresie od 14 do 18 lat, a poza tym również w odniesieniu do kobiet po 50 roku życia. Zwiększona jego ilość powinna znaleźć się także w diecie kobiet w trzecim trymestrze ciąży oraz w diecie kobiet karmiących piersią. Ilość wapnia spożywanego w ciągu dnia przez te osoby to około 1500 mg. Pozostali ludzie powinni spożywać wapń w ilości około 800 mg na dobę.

Nie będzie żadnym odkryciem stwierdzenie, że podstawowym źródłem wapnia jest oczywiście mleko oraz jego przetwory. Można z powodzeniem sięgnąć zatem po kefiry, maślanki, jogurty i mieć pewność, że dostarczamy do organizmu odpowiednią ilość wapnia. Wszelkie zaniedbania mogą być bardzo groźne dla zdrowia.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *