Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Zdrowie na śniadanie

Zdrowie na śniadanie

Chronicznie cierpimy na brak czasu, a dla większości z nas szybkie poranki to chleb powszedni. Jakże ciężko w takim pośpiechu przygotować i zjeść wartościowe śniadanie. A to przecież najważniejszy posiłek dnia, który daje nam siły na nowe wyzwania. Wystarczy spojrzeć łaskawym okiem na produkty zbożowe i już mamy gotowe rozwiązanie.

Przekonajmy się, że zdrowe śniadanie nie musi być pracochłonne, nudne, monotonne i bez smaku.

Moc wartości odżywczych

Płatki owsiane to idealny wybór na śniadanie. Warto po nie sięgnąć, bo mają same zalety. Są łatwo dostępne, szybkie w przygotowaniu, to źródło białka, błonnika, bogate są w magnez, fosfor oraz mangan. Regularne spożywanie tego produktu dobroczynnie wpływa na zdrowie i pomaga utrzymać dobrą sylwetkę. Płatki owsiane można przygotować w wielu różnorodnych wariantach. Popularną owsiankę można przygotować na wodzie lub mleku. Świetnymi dodatkami będą świeże owoce, np. ananas, kiwi, jabłko czy banan. Dobry pomysłem jest również dodanie do owsianki miodu, pestek granatu, dyni, czy ziaren słonecznika. Tak przygotowane śniadanie wzbogacą także rodzynki, orzechy czy migdały. Panuje tu pełna dowolność i każdy do owsianki może dodać swoje ulubione dodatki. Walory odżywcze  będą tym większe im więcej dołożymy cennych składników.

Musli, czyli różnorodność w każdym calu

Kolejnym pomysłem na zdrowe i szybkie śniadanie jest musli. To mieszanka płatków zbożowych wraz z orzechami, bakaliami oraz suszonymi owocami. Na rynku dostępnych jest wiele kombinacji smakowych. W sklepach znajdziemy musli m.in. z owocami tropikalnymi, czekoladowe, orzechowe, chrupiące crunchy lub tradycyjne. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z jogurtem naturalnym bądź owocowym, albo z mlekiem. Tak przygotowane śniadanie jest szybkie, zdrowe i nigdy się nie nudzi ze względu na dużą różnorodność smaku. Możemy także przygotować musli samodzielnie, wybierając swoje ulubione składniki.

Płatki śniadaniowe – nie tylko dla najmłodszych

Spożywanie płatków śniadaniowych o poranku jest najpopularniejsze wśród dzieci. Takie śniadanie dostarcza dużo energii i jest świetnym wyborem, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Wystarczy zalać płatki śniadaniowe mlekiem lub jogurtem i posiłek gotowy. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy wybierać pomiędzy wieloma rodzajami tychże płatków. Na rynku znajdziemy tradycyjne płatki kukurydziane, o smaku czekoladowym, miodowym, karmelowym czy miasteczkowym. Producenci często wzbogacają swoje produkty o liczne witaminy. Płatki śniadaniowe zawierają także błonnik oraz wapń, żelazo czy potas.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *