Tofu i jego właściwości odżywcze

Toffu to rodzaj twarogu, otrzymywanego z mleka sojowego. Jest to produkt bardzo bogaty w białko, fosfor oraz wapń. Dodatkowo tofu jest bardzo bogate w fitohormony, co sprawia, że znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Warto wspomnieć, że reguluje również poziom cholesterolu i łagodzi objawy menopauzy. Dlaczego jeszcze warto jeść tofu?
Właściwości odżywcze tofu
Już w starożytnych Chinach doceniano wartości odżywcze tofu. To właśnie z Chin pochodzi ów produkt, który stał się popularny na cały świat. Najważniejsze jest to, że tofu cechuje się bardzo dużą zawartością białka sojowego, wapnia a także fosforu. Dzięki swoim znakomitym właściwością doskonale oddziałuje na nasz organizm. Łagodzi nawet dolegliwe objawy menopauzy, a także zapobiega rozwojowi raka.
Tofu zapobiega rakowi piersi
Istotne dla tofu jest to, że zawiera w swoim składzie fitoestrogeny, są to związki podobne w działaniu do żeńskich hormonów płciowych. Tym samym jest wstanie regulować procesy, które to powstają w związku z niekontrolowanym wzrostem komórek nowotworowych. Polecane jest więc tofu w codziennej diecie, a przede wszystkim w diecie kobiet, ponieważ badania udowodniły, że zapobiega zwłaszcza rozwojowi komórek rakowych w piersiach. Dzięki owej surowicy zawartej w tofu, z całą pewnością ochronimy się przed rakiem.