Różnorodne menu w cateringu dietetycznym
Wraz z popularyzacją usługi określanej mianem cateringu dietetycznego w przestrzeni publicznej pojawia się coraz więcej komentarzy na ten temat. Użytkownicy podkreślają, że dieta do domu to ogromne ułatwienie na co dzień.
Doceniają smak potraw przyrządzanych ze świeżych składników, jednocześnie podkreślając że nie jest to norma. Nie wszystkie firmy cateringowe dokładają bowiem jednakowych starań o wysoką jakość. Dotyczy to także różnorodności menu oferowanego klientom. Jak zatem znaleźć usługodawcę, by nie żałować i być spokojnym o zdrowie własne oraz swojej rodziny?
Menu dla każdego
Prosta karta w restauracji nie musi być czymś złym. Przeciwnie to cenna przesłanka, że lokal stawia na świeże składniki. Dieta pudełkowa również może być w ten sposób konstruowana. Warunkiem przekonania do siebie klientów nie jest nadmiernie rozbudowane menu. Dostępne rozwiązania muszą jednak uwzględniać możliwie wiele potrzeb. O ile karta tworzona z myślą o wegetarianach czy alergikach to podstawa, to jednak dieta z dowozem do domu wegan nie jest czymś oczywistym. Wciąż nieliczne firmy oferują dania wykluczające nie tylko mięso, ale również inne składniki pochodzenia zwierzęcego. To samo dotyczy uwzględniania rodzaju sportu uprawianego przez klienta.
Przykładowo zapotrzebowanie kaloryczne osoby ćwiczącej jogę czy pilates będzie zupełnie inne niż w przypadku uczestnika maratonów i triatlonów. Warto znaleźć firmę, która w opracowywaniu menu bierze pod uwagę nawet takie szczegóły. Zatrudnianie profesjonalnego dietetyka powinno być standardem.
Zróżnicowane posiłki
Dania proponowane konkretnym grupom, przykładowo wegetarianom czy osobom nietolerującym laktozy, powinny się regularnie zmieniać. Menu można opracowywać z tygodniowym wyprzedzeniem, oferując klientom przynajmniej sporadyczną odmianę. W przeciwnym razie zrezygnują lub co gorsze udadzą się do konkurencji. Catering dietetyczny stał się ostatnimi czasy popularny, więc konsumenci nie narzekają na brak wyboru usługodawców. Z drugiej strony nadmiernie rozbudowana karta dań też nie jest wskazana.
Trudniej przewidzieć ilość potrzebnych produktów, a chcąc zapewnić wysoki poziom usług należy korzystać tylko z tych sprawdzonych i świeżych. Podsumowując, klient powinien mieć możliwość dopasowania menu do swoich potrzeb. Większość konsumentów nie wymaga jednak możliwości wybierania spośród wielu potraw w danym czasie.