Roślina, która pomaga na cukrzycę i obniża poziom cholesterolu
Morwa biała to drzewo liściaste, które pochodzi z Chin. Jej właściwości lecznicze są wykorzystywane w leczeniu cukrzycy, a także miażdżycy. Wyciąg z liści tej rośliny obniża bowiem poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Co warto wiedzieć o morwie białej?
Morwa biała została poznana w Europie w XI wieku, ale zaczęto ją powszechnie stosować dopiero w XIX w. Jej zalety poznano głównie dzięki pracy naukowej Lelanda H. Hartwella (amerykańskiego biochemika, zdobywcy Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny). Tę roślinę można spożywać w wielu formach: jako napar, sok lub herbatkę, ekstrakt bądź tabletki. Normuje stężenie glukozy we krwi, może być stosowana w schorzeniach układu oddechowego, jak i anemii oraz miażdżycy.
Alkaloid zawarty w liściach morwy białej – jak wpływa na regulację poziomu cukru we krwi?
Wyciąg z liści morwy białej wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dzieje się to za sprawą alkaloidu DNJ (1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitolu) oraz jego pochodnych. Te substancje opóźniają rozkład węglowodanów złożonych, dostarczanych w posiłkach, na cukry proste. Dzięki spowolnieniu procesu trawienia wyżej wymienionych związków, stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo, a nie w gwałtowny sposób. Wolniejszy rozkład węglowodanów sprawia też, że organizm przyswaja mniej kalorii z posiłków. DNJ zmniejsza apetyt na słodycze, co dodatkowo wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi ciała.
Kwercetyna w morwie białej a cukrzyca
Morwa biała zawiera flawonoid, kwercetynę, która zmniejsza wydzielanie reduktazy aldozy. Jest to enzym, zmieniający nadmiar glukozy w sorbitol. Ten ostatni związek zaburza prawidłowe działanie układu nerwowego, oczu oraz nerek u diabetyków. Kwercetyna zapobiega też powstawaniu cukrzycy. Dzieje się tak, ponieważ jako antyoksydant ma działanie opóźniające procesy starzenia.
Morwa biała a miażdżyca
Wyciąg z liści morwy białej obniża stężenie cholesterolu we krwi. Zmniejsza też ilość trójglicerydów, których zbyt wysoki poziom może prowadzić do pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego (w tym miażdżycy), a także cukrzycy i otyłości. Zwiększa się wtedy ryzyko pojawienia się insulinooporności, czyli zmniejszonej wrażliwości komórek organizmu na działanie insuliny. To z kolei prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi, a nawet cukrzycy.