Poznaj unikalny charakter odwiedzanych miejsc
Wakacje to czas podróży i odkrywania nowych miejsc. Kiedy przyjeżdżamy do miasta czy regionu po raz pierwszy, staramy się zobaczyć i doświadczyć tego, co w nim najlepsze. Zazwyczaj zwiedzamy najważniejsze zabytki i odwiedzamy lokalne atrakcje.
Kuchnia regionalna
Dla wielu osób stałym elementem podróży jest zapoznanie się z regionalną kuchnią. Jest to dobry pomysł, ponieważ skosztowanie nowego dania czy produktu może okazać się odkryciem. Ponadto danie zjedzone w miejscu, gdzie narodził się jego przepis może smakować jak nigdzie indziej. Odkrycie lokalnych przysmaków nie jest trudne. Odwiedzając targ czy miejscową restaurację będziemy mieli szansę dowiedzieć się, jakie produkty regionalne są charakterystyczne dla danej okolicy. Sztuka kulinarna to część kultury, a odkrywanie lokalnych smaków to dobry sposób na poznanie danego miejsca.
System ochrony spożywczych produktów regionalnych
Warto wiedzieć, że w Uni Europejskiej wprowadzony został system ochrony spożywczych produktów regionalnych i tradycyjnych. Ma on w rejestrze ponad 1000 pozycji. Najwięcej pochodzi z Włoch i Francji. Do tej pory na liście znalazło się 37 produktów z Polski (w tym charakterystyczne dla Podhala oscypki, które jako drugi polski produkt, w 2007 roku, uzyskały status Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO) ). Są wśród nich m.in. wędliny, owoce, warzywa, wyroby piekarnicze, miody, sery i olej. System ochrony wiąże się z konkretnymi oznaczeniami, dzięki którym konsument może odnaleźć produkty wyjątkowe pod względem jakości i smaku. Lista produktów objętych ochroną jest dostępna publicznie dla wszystkich zainteresowanych.
Innego typu wyroby regionalne
Obok artykułów spożywczych warto zwrócić uwagę na innego typu wyroby regionalne. Mogą to być produkty rzemieślnicze wykonane ze specyficznego, pozyskiwanego lokalnie materiału, czy wyroby artystyczne w stylu typowym dla regionu. Wśród takich produktów często znajdziemy tradycyjne zabawki, ubrania czy elementu wystroju wnętrz. Produkty lokalne mogą powiedzieć nam wiele o historii regionu, dostarczyć informacji o niegdysiejszym stylu życia mieszkańców, o tym, co tradycyjnie było tam uprawiane i produkowane. Poznanie ich pozwoli nam w inny sposób spojrzeć na odwiedzane miejsce. Wyroby regionalne najczęściej znajdziemy w sklepikach czy straganach dla turystów, ale czasem warto poszukać mniej komercyjnego, źródła – udać się bezpośrednio do producenta czy takiego sklepu, który polecą mieszkańcy.