Pestycydy w warzywach i owocach – jak je usunąć?

Warzywa i owoce z natury powinny być produktami najbardziej zdrowymi. Problem polega na tym, że aktualnie jeśli nie pochodzą z ekologicznych upraw to możemy natrafić na zawarte w nich pestycydy. W związku z tym nie brakuje w nich szkodliwej chemii. Choć same opryski są dozwolone i stosuje się je np. w celu powiększenia objętości to jednak sama chemia i tak odbija się na naszym zdrowiu. Postanowiliśmy więc udzielić kilku rad jak domowym sposobem pozbyć się pestycydów.
Pestycydy – co to jest?
Pestycydy inaczej określane są jako syntetyczne substancje chemiczne. W swoim założeniu mają zwalczać szkodniki żerujące na roślinach hodowlanych. Aktualne pestycydy mają oleistą konsystencje. Przez to np. opady deszczu nie są w stanie zmyć ich z warzyw. Tym samym nie przedostaną się do wód gruntowych, czy jezior. Pestycydy nie są widoczne gołym okiem. Można je jednak zaobserwować np. na jabłkach mających tłustą skórkę. Same pestycydy można dostrzec jedynie w wodzie o alkalicznym odczynie. W niej bowiem tworzy się zawiesina na powierzchni wody. Papryka, seler, wiśnie, brzoskwinie, ziemniaki, jagody, czy szpinak – to właśnie te produkty zawierają najwięcej pestycydów.
Jak się ich pozbyć?
Pierwszym sposobem może być użycie specjalnego płynu, który znajdziemy w sklepie ze zdrową żywnością. Mają jednak kilka wad. Zabijają większość bakterii, jednak mało prawdopodobne jest, by usunęły większość pestycydów. Ponadto taki płyn to dość wysoki koszt (jedna butelka kosztuje kilkadziesiąt złotych).
Znacznie tańszym sposobem jest moczenie warzyw i owoców w solance. Tu działanie jest bardzo proste. Do wody z zawartością soli morskiej wkładamy produkty które pozostawiamy na nie dłużej, niż 10 minut. Pamiętaj, by później opłukać warzywa pod bieżącą wodą.
Kolejny sposób to mieszanka octu, pestek grejpfruta i sody oczyszczonej. Taką mieszanką pryskami warzywa i owoce, odstawiamy na godzinę, po czym myjemy pod zimną wodą.
Naturalny sposób na pestycydy – najważniejsze etapy
Jedną z najskuteczniejszych metod jest moczenie roślin w specjalnie przygotowanych roztworach. Podzielone to jest jednak na kilka etapów. Po pierwsze zamocz na kilka minut produkt w wodzie o kwaśnym odczynie. Do przygotowania takiej mieszanki potrzebne będzie Ci pół szklanki octu, lub trzy łyżki kwasku cytrynowego na każdy litr wody. Ten etap pozwoli na eliminacje groźnych bakterii z roślin, które znajdują się na ich powierzchni.
Kolejny etap to kąpiel zasadowa. Aby ją sporządzić potrzeba Ci będzie łyżka sody kuchennej na litr wody. W tym etapie łatwo zauważyć, czy rośliny były pryskane. Zmiana koloru wody, lub jej mętność w ostatniej kąpieli jest jasnym dowodem, że na produkcie znajdowała się chemia. Po tej kąpieli należy umyć produkt pod bieżącą wodą.
Choć cała procedura jest łatwa to pamiętaj o tym, by tak przygotowane produkty spożyć jak najszybciej. Ci więcej w ten sposób przygotowane warzywa są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Usuwanie pestycydów z warzyw i owoców powinno stać się naszym nawykiem. Tym bardziej, że dziś trudno o znalezienie w hipermarketach niepryskanych roślin. W związku z tym jedyną opcją pozostaje kupowanie warzyw i owoców z ekologicznych upraw, lub hodowanie ich samemu w domu. Można jednak przeznaczyć te kilka minut, by zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich.