Niskokaloryczne nie zawsze odchudza?
Wiele osób zmagających się z problemem dodatkowych kilogramów jest zadania, że aby schudnąć wystarczy wybierać produkty niskokaloryczne, a z czasem kłopot sam się rozwiąże. Ile w tym prawdy?
Jak się okazuje, niewiele. Z doświadczenia wiem, że artykuły o małej ilości kalorii nie zawsze sprzyjają utracie uwagi. Jak to możliwe?
Magia soli
Nie od dziś wiadomo, że woda stanowi ok. 60 – 70% objętości ciała człowieka. Z tego względu zarówno jej utrata, jak i zatrzymanie, wywiera spory wpływ na wagę, a także kondycję skóry. Rzecz jasna wraz ze wzrostem ilości zatrzymanej wody, wzrasta również nasza waga. W tym miejscu warto zadać sobie pytanie, co przyczynia się do wystąpienia wspomnianego zjawiska? W kwestiach diety jedną z najczęstszych przyczyn jest nadmiar sodu w diecie. Jak łatwo się domyślić, głównym źródłem sodu jest sól, a więc składnik, który – jak żaden inny – nadaje jedzonym potrawom odpowiedni smak.
Zupki instant i bulion z kostki
Zupki instant czyli – w praktyce – „proszek” smakowy, który wystarczy zalać wodą, zawierają w sobie ok. 40 kcal/100 g. To bardzo mało zważywszy na fakt, że mogą stanowić substytut pierwszego dnia dla osób zabieganych, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami. Mowa o zupach treściwych, stosunkowo gęstych. Inaczej jest w przypadku rosołu. Do jego przygotowania – rzecz jasna w wersji instant – wystarczy kostka rosołowa. Dodam, że jedna kostka wystarcza do przygotowania 0,5 l, przy czym zawiera ona w sobie jedyne 30 kcal. Idealny sposób na niskokaloryczną przekąskę? Może się tak wydawać, ale to tylko pozory. A te, jak wiadomo, potrafią mylić. Otóż zarówno różnego typu dania instant, jak i kostki rosołowe, to produkty, które zawierają w swoim składzie bardzo duże ilości sodu. Jak już wspominałam, to właśnie sód w największej mierze przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Wniosek jest prosty; pomimo tego, że wyroby instant zawierają w sobie niewielką ilość kalorii, raczej nie przyczynią się do utraty zbędnych kilogramów. Wybierając produkty spożywcze, zawsze staraj się zwracać uwagę nie tylko na ilość kalorii, ale również zawartość sodu.