Mniszek lekarski i jego właściwości

„Mlecze” pojawiające się przełomem kwietnia i maja zaścielając nasze łąki żółtym kolorem. Mniszek lekarski, zwany także pospolitym jest uważany przez niektórych za chwast, innym za roślinę leczniczą. Uważa się, że cała roślina ma prozdrowotne właściwości, a co za tym idzie, wykorzystuje się ją w całości. Posiada wiele cennych witamin, składników mineralnych, jak również innych składników odżywczych (garbniki, insulina, krzem, potas, magnes, flawonoidy). Mniszek lekarki powinien znaleźć się w diecie osób, które cierpią na problemy związane z układem pokarmowym. Wytwarza on więcej żółci, co zwalcza choroby woreczka żółciowego i wątroby. Jest ponadto świetnym środkiem dla osób, które chcą schudnąć.
Dlaczego mniszek jest cenny dla zdrowia?
Wspomaga produkcję soków trawiennych, tym samym pracę układu pokarmowego, dzięki czemu zapobiega zaparciom i zaleganiu treści pokarmowych w żołądku i jelitach. Poprawia stan zdrowia osób, które zmagają się z kamieniami nerkowymi i infekcjami dróg moczowych. Nie usuwa wraz z moczem potrzebnych dla organizmu składników. Jest zalecany podczas leczenia anemii. Korzystnie wpływa również na odporność, okłady z mniszka lekarskiego przyspieszają gojenie ran. Ponadto można znaleźć produkty, które zawierają w składzie „mlecze” w postaci suszonych kwiatów, liści i korzeni. Można z niego tworzyć napary, które wspomagają układ pokarmowy. Ponadto dobrym sposobem jest zbieranie go samodzielnie, dzięki czemu będziemy mieć pewność co do braku chemii, a także co do „czystości” mniszka lekarskiego. Można z niego tworzyć także syropy łagodzące ataki kaszlu.