Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Mięta – Twoje dobre trawienie

Mięta – Twoje dobre trawienie

Aktualnie coraz gorzej się odżywiamy – jemy niezdrowo, a co gorsze, nieregularnie. Wówczas w naszym organizmie zaczynają gromadzić się zbędne toksyny. Należy się jak najszybciej ich pozbyć – zwłaszcza z układu pokarmowego. Od wieków sprawdzonym, naturalnym sposobem są liście mięty, które dziś pomagają nie tylko na trawienie.

Na problemy trawienne

Mięta cieszy się ogromnym zaufaniem m.in. jako lek na zgagę, czy niestrawność. Pomaga także przy wzdęciach i nudnościach, dlatego szczególnie zalecana jest kobietom w początkowym etapie ciąży. Mięta reguluje pracę wątroby, pozytywnie wpływa również na drażliwość przewodu pokarmowego. Na problemy trawienne najlepsza jest mięta w formie herbaty. Mięta zawiera olejek eteryczny. W jego skład wchodzą m.in. flawonoidy, karoten, gorycze, garbniki, mentol, oraz witaminy A i C. Więcej o cennej zawartości mięty można przeczytać tutaj.

Na co jeszcze pomaga mięta?        

Mięta może poprawić samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Pomaga przy bólach głowy. Jest wsparciem przy infekcjach, gdzie łagodzi bóle gardła i oczyszcza górne drogi oddechowe. Reguluje też swobodny przepływ krwi.

Mięta w kuchni

Wyżej wspomnieliśmy o skutecznym działaniu mięty na układ pokarmowy, jednak jej miły zapach i smak powoduje, że doskonale sprawdza się jako dodatek do napojów i potraw. Mięta doskonale komponuje się z takimi składnikami jak: imbir, cynamon, melisa czy miód. Łącząc te składniki z gorącą wodą otrzymamy napar, który idealnie sprawdzi się przy przeziębieniu.

Jeśli chodzi o dania to mięta świetnie uzupełnia się z rybami, sałatkami, mięsami, czy twarogiem. Mięta jest przydatna w okresie wiosenno – letnim. Woda z dodatkiem cytryny i liści mięty to napój, który orzeźwi Cię w nawet najbardziej upalny dzień.

Wracając do właściwości zdrowotnych – mięta przywraca świeży oddech. Wystarczy codziennie żuć kilka listków suchej mięty. Takie liście można bez problemu połknąć, należy pamiętać jednak, by je przedtem dokładnie opłukać.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *