Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Mąka migdałowa – co to jest i do czego używać?

Mąka migdałowa – co to jest i do czego używać?

Mąka najczęściej kojarzy nam się z tą przygotowywaną z mielonych ziaren pszenicy, czyli najbardziej popularną mąką pszenną. Jednak w sklepach znajdziemy znacznie więcej różnych rodzajów mąk. Jedną z nich jest mąka migdałowa. Gdy chcesz odżywiać się zdrowo, warto się z nią zapoznać!

Mąka migdałowa jest jedną z najzdrowszych rodzajów mąk, która posiada wszechstronne zastosowanie. Jest ona produkowana z bardzo drobno zmielonych migdałów, które mają wtedy konsystencję mąki. Taki produkt jest doskonałym uzupełnieniem diety wegańskiej, wegetariańskiej oraz dla każdej osoby, która pragnie prowadzić zbilansowaną i zróżnicowaną dietę.

Mąka migdałowa – właściwości

Przede wszystkim mąka migdałowa jest produktem całkowicie bezglutenowym i zawierającym duże ilości wartościowego białka. W 100 g mąki migdałowej znajduje się aż 20 g wartościowego białka, co powoduje, że jest ona bardzo sycąca. Także posiada kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6, witaminę E, potas, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz wapń.

Dzięki tym właśnie właściwościom mąka migdałowa jest bardzo wartościowym dodatkiem do diety. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie jeść jej w zbyt dużych ilościach – jedna szklanka mąki migdałowej powstaje ze zmielenia około 90 migdałów. To powoduje, że jest dość kaloryczna.

Mąka migdałowa – zastosowanie

Mąkę migdałową możemy wykorzystywać na różne sposoby. Co ciekawe, możemy korzystać z niej też na surowo, na przykład do obsypywania nią ciast, lodów, musli oraz innych produktów.

Również mąka migdałowa świetnie nadaje się do różnych wypieków. Możemy przygotowywać z niej wyśmienite ciastka i ciasteczka, a nawet torty. Z mąki migdałowej możemy wykonać też chleb, który jest bardzo popularny w diecie paleo, która bazuje tylko na surowych produktach.

Mąka migdałowa – gdzie ją kupić?

Jeżeli również zainteresowała cię mąka migdałowa, można kupić ją jako gotowy produkt – cena za 1 kilogram to około 43-55 złotych w zależności od producenta. Również mąkę tego rodzaju możemy przygotować samodzielnie, mieląc migdały, na przykład w młynku do kawy albo w blenderze. Potem masę musimy przez 1-1,5 godziny podsuszyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *