Kaka czyli persymona wraz z właściwościami zdrowotnymi
Kaka, a raczej persymona jest owocem. Z pewnością nie każdy z nas słyszał tę nazwę i może się dziwić. Jak to w ogóle wygląda, smakuje i jakie posiada właściwości? Jest to egzotyczny owoc. Posiada bardzo wiele właściwości oraz witamin. Przede wszystkim jest ona bogatym źródłem witaminy A oraz C. Zawiera też związki fitochemiczne, które wykazują działanie przeciwutleniające. Posiada też fenole, błonnik (rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny).
Wartości odżywcze
Jako pierwsi właściwości odżywcze oraz lecznicze tego wspaniałego owocu docenili mieszkańcy Chin i Japonii. Kaka kształtem przypomina pomidora. Jest ona w kolorze żółto-czerwonym o wyglądzie stożka lub spłaszczonej jagody. Po spodniej stronie persymony znajdują się cztery listki. Jest nazywana również hurmą lub hebanowcem. Można ją podzielić na owoce, które mają cierpki smak oraz te, które nie wykazują tego typu właściwości. Mogą mieć też różne kolory, od żółtopomarańczowego po pomarańczowoczerwony. Aby można było ją zjeść, musi być dojrzała, co można zaobserwować, gdy posiada galaretowatą konsystencję. Jest ceniona przez zawartość witaminy C, A, karotenoidów, polifenoli, błonnika oraz składników mineralnych.
Zastosowanie w lecznictwie
W lecznictwie jest wykorzystywana do leczenia ran po ukąszeniach węży oraz na podrażnioną skórę Jej liście w medycynie chińskiej, przez wzgląd na liczne właściwości, są stosowane by leczyć różnego rodzaju przypadłości. Napój przygotowany z liści ma obniżać ciśnienie, zmniejszać krzepliwość krwi oraz leczyć nowotwory. Dodatkowo hamuje rozwój komórek białaczkowych.