Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Jesienne zupy

Jesienne zupy

soup-1006694_960_720Zupa to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno w charakterze obiadu, jak i kolacji czy po prostu ciepłej przekąski. Jak zrobić niskokaloryczne, a zarazem zdrowe i pożywne zupy?

Nie zaskoczę Was jeśli stwierdzę, że bazą każdej zupy jest aromatyczny bulion czyli wywar z warzyw i/lub mięsa. Problem w tym, że każdorazowe uzyskanie wspomnianego bulionu jest dość czasochłonne. „Na szczęście” producenci zadbali o to, żeby wykonanie bulionu było zarazem szybkie i proste. Rozwiązaniem jest bowiem kostka rosołowa, która – chociaż wymaga jedynie zalania gorącą wodą – w praktyce jest jednym z najgorszych wyborów żywieniowych. Czym ją zastąpić? Domowej roboty kostką rosołową. Do sięgnięcia po tego typu rozwiązanie zachęcam głównie osoby, które na co dzień zmagają się z zatrzymywaniem wody w organizmie czy też cellulitem wodnym. Jeśli chodzi o przepis na domowe kostki, to blogi kulinarne aż uginają się pod ich ciężarem. Ja wolałabym się skupić na tym, co dodawać do gotowego, gorącego bulionu, aby uzyskać niskokaloryczną i rozgrzewającą zupę.

Szybka pomidorowa

3 duże pomidory parzymy, następnie zdejmujemy skórkę, pozbawiamy gniazd nasiennych i wrzucamy do blendera. 1 małą cebulkę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów razem z 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki i 1/3 łyżeczki imbiru. Całość blendujemy po czym dodajemy do gorącego bulionu (0,5 l). Dusimy przez 5 minut i gotowe.

Ogórkowa w 5 minut

5 dużych, kiszonych ogórków obieramy ze skórki i wrzucamy do blendera. Dodajemy pokrojoną na kawałki, małą cebulkę, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 małą marchewkę i obranego, umytego ziemniaka. Całość blendujemy dokładnie po czym dodajemy do 0,5 l gorącego bulionu. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut.

Najprostsza zabielana

1 pietruszkę, 1 cebulę i 1 małego ziemniaka obieramy, kroimy na większe kawałki i wrzucamy do misy blendera. Dodajemy ½ szklanki bulionu, 3 plasterki chudej wędliny i 1 kubeczek naturalnego jogurtu. Całość blendujemy po czym przelewany do 0,5 l gorącego bulionu. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *