Jaką ofertę warto mieć tworząc firmę cateringową?

Polacy zdają się coraz bardziej zwracać uwagę na jakość jedzenia. Nasza świadomość co do wpływu diety na zdrowie, wartości odżywczych czy jakości składników stale wzrasta. Nie wpływa to jednak na zmniejszenie ciekawości i chęci poszukiwania nowych smaków i wrażeń kulinarnych. Chcąc otworzyć biznes związany z kulinariami warto rozważyć coś innego poza otworzeniem food trucka, kawiarni czy założeniem bloga o gotowaniu. Świetnym pomysłem na biznes jest catering. Zatem jaką ofertę powinna posiadać firma cateringowa tak, aby sprostać wymaganiom rynku?
Catering na co dzień
Wiele przedsiębiorców obawia się, że usługi cateringowe nie będą przynosić im stałego dochodu i będzie on rentowny tylko w sezonie letnim, czyli w czasie wesel. Należy zatem poszukać alternatywnych sposobów na pozyskanie klientów, a co za tym idzie- zapewnienie dochodów. Doskonałym pomysłem catering pudełkowy na co dzień. Jest on popularny wśród osób pracujących w wieku 25-45 lat. Mogą być to osoby na diecie wegetariańskiej, bezglutenowej, redukcyjnej i wiele innych. Catering stworzony przy wsparciu dietetyka może być kompleksową usługą wyliczającą zapotrzebowanie kaloryczne i następnie dostarczanie posiłków spersonalizowanych dla potrzeb danej osoby. W naszym kraju stale rośnie zainteresowanie tego typu usługami, dlatego też warto zaangażować się w tego rodzaju działalność
Catering okolicznościowy
Warto jednak stworzyć taki profil działalności, który pozwoli na działanie na wielu torach rozwoju. Innym sposobem będzie obsługa imprez okolicznościowych takie jak chrzty, komunie, wesela, urodziny czy pogrzeby. Catering sprawdza się wszędzie tam, gdzie nie jest zapewnione zaplecze gastronomiczne lub jest ono niewydolne i nie spełnia potrzeb danej grupy. Promując nasze usługi cateringowe, należy także wspomnieć o obsłudze imprez masowych, wydarzeń kulturalnych czy spotkań integracyjnych. Często tego typu eventy organizowane są na świeżym powietrzu, w dużej odległości od miast i catering na imprezy okazuje się jedynym rozwiązaniem. Ponadto, jeśli chcemy przyciągnąć grono klientów, musimy wyróżnić się czymś na rynku. Oferta powinna być na tyle uniwersalna i różnorodna, by zaspokoić wszelkie wymagania. Może jednak zdecydować się na catering kuchni orientalnej, kuchni francuskiej czy włoskiej.