Imbir i jego właściwości
Imbir pochodzi z południowo – wschodniej Azji. Cechuje się długą historią i znany jest jako jedna z najstarszych przypraw leczniczych. Jest to przyprawa bardzo wysoko ceniona, stosowana w licznych schorzeniach i dolegliwościach. Najczęściej stosowany jest w dolegliwościach żołądkowych, biegunce, chorobie lokomocyjnej, a także kolce i niestrawnościach. Co więcej imbir radzi sobie z migreną i infekcjami górnych dróg oddechowych. Obecnie wykonane badania udowodniły, że jest znakomitym przeciwutleniaczem, a także posiada właściwości przeciwzapalne.
Przyprawa na zapalenie stawów i mięśni
Imbir stosowany jest w medycynie ludowej naturalnej jako skuteczny środek który łagodzi ból mięśni a także pomaga przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Warto zaznaczyć, że stosuje się go także jako zapobieganie rozwijaniu się infekcji grypy oraz przeziębień w rejonie górnych dróg oddechowych. Oczywiście imbir działa również stabilizująco na poziom cukru w organizmie, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Przepis na napój z imbiru
Warto zwiedzieć w jaki sposób przygotować napój z imbiru, w naturalny sposób aby zapewnić najlepsze rezultaty.
Składniki:
- 200 gram imbiru
- Plasterki cytryny
- Woda
- Sok z limonki
- Cukier trzcinowy
- Woda gazowana
W garnuszku należy zagotować wodę z dodatkiem imbiru, a następnie gotować ją przez około 5 minut. Następnie zagotowaną wodę należy odstawić na 20 minut i wymieszać z pozostałymi składnikami. Napój jest gotowy i możemy cieszyć się jego pysznym smakiem i właściwościami leczniczymi.