Imbir, chilii, cynamon – jako naturalne spalacze tłuszczu

Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów często mobilizuje nas do zmiany stylu życia. Sięgamy po różnego rodzaju diety, suplementy, czy ćwiczenia. Tymczasem często wystarczy skorzystać ze środków naturalnych. W tym wypadku doskonałym przykładem są trzy tytułowe przyprawy – imbir, chili, cynamon. My postanowiliśmy powiedzieć o nich nieco więcej.
Imbir
Jak wiemy imbir doskonale sprawdza się przy przeziębieniach w formie naparu, czy przyprawy do potraw. Jeśli chodzi o właściwości dietetyczne to imbir rozpuszczony w gorącym napoju (np. w z dodatkiem cytryny) daje uczucie sytości co powoduje, że przestajemy sięgać po dodatkowe przekąski. Ponadto dzięki swoim właściwościom bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej.
Cynamon
Cynamon do przyprawa, która w Polsce szczególnie może kojarzyć się ze świętami Bożego Narodzenia, gdzie dodawana jest nie tylko do ciast, ale i do gorącej herbaty. W przypadku odchudzania należy spożywać łyżeczkę dziennie, regularnie, jako dodatek do posiłków. Cynamon doskonale reguluje poziom insuliny w organizmie, która ma ogromny wpływ na dietę. Dzięki swoim właściwościom również zmniejsza również apetyt na słodycze.
Chili
Wielu z nas nie wyobraża sobie ostrzejszej potrawy bez chili. Przyprawa ta zawiera alkaloid, inaczej kapsaicynę, która pomaga wytwarzać ciepło w organizmie. Przyspiesza też metabolizm. Produkcja ciepła w organizmie pochłania znaczną część energii, alkalodid więc w tym wypadku określa się jako „pogromcę kalorii”.