Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Dieta zimowa –jak prawidłowo odżywiać się w czasie mrozów?

Dieta zimowa –jak prawidłowo odżywiać się w czasie mrozów?

Kiedy za oknem mróz, panują niskie temperatury, wieje wiatr, nasz organizm potrzebuje nieco więcej wartości odżywczych i kalorii aniżeli w czasie ciepłych miesięcy. Jak prawidłowo skomponować dietę zimą, aby nasz posiłek był pełnowartościowy?

Tłuszcz nie daje nam ochrony

Zimą spalamy nieco więcej kalorii aniżeli w lecie, czy w czasie wiosny, aby wyrównać bilans cieplny nasz organizm wykorzystuje wcześniej zdobyte zapasy. Tym samym możemy czuć większy apetyt. Odżywiać powinniśmy się więc lepiej, co nie oznacza, że nasza dieta powinna być tłusta. Tłuszcz nie chroni nas przed mrozem, a przeciwnie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.

Regularne posiłki

W czasie niskiej temperatury na dworze istotne jest również właściwe odżywianie a przede wszystkim regularne jedzenie posiłków. Powinniśmy jeść pięć niewielkich posiłków w odstępie co trzy godziny. W czasie zimy ważne jest również dostarczanie do organizmu witamin, minerałów, a także błonnika, aby wzmocnić całą odporność.

Co jeść w zimie?

Pożywne śniadanie w czasie zimy zapewni nam doskonały start, aby w pełni sił przetrwać cały dzień. Drugie śniadanie powinno obfitować w znaczną ilość warzyw, aby do organizmu dotrzeć mogły odpowiednie ilości witamin i minerałów. Z kolei na obiad, zawsze powinniśmy zjeść ciepły posiłek. Warto, aby przygotować go na wywarze czy też chudym mięśnie. Świetnym pomysłem jest dodanie również rozgrzewających przypraw, jak na przykład: ostrej papryki, imbiru, bazylii, czy też cynamonu lub goździków.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *