Dieta przy migrenie
Migrenę w dużej mierze wywołują pokarmy, które dostarczamy do organizmu. Możemy do nich zaliczyć, na przykład czekoladę, alkohol, kawę, sery pleśniowe i dojrzewające, a także produkty, które zawierają glutaminian sodu. Wśród tych produktów, często wymienia się także wędliny, które długo dojrzewają, cytrusowe owoce, lody, śledzie marynowane, drobiową wątróbkę oraz spożywcze barwniki.
Dieta zapobiegająca migrenie
Specjaliści jednak nie wymagają drastycznej diety, która ma eliminować wszystkie niepotrzebne produkty, które mogą wywołać bóle migrenowe. Twierdzą, że najlepiej wykluczyć produkty typowe, które na pewno wyzwalają migrenę. Jeżeli jednak migrenowe bóle są intensywne i częste, trzeba wprowadzić bardzo ścisła dietę, która trwa od sześciu do dziesięciu tygodni. Po tym etapie można zacząć stopniowo i powoli wprowadzać pojedyncze produkty, aby sprawdzić przy okazji czy któryś z nich nie wpływa na nasze gorsze samopoczucie. Bóle migrenowe oprócz powyższych produktów mogą być wywoływane także przez stres, a także poprzez odprężenie po stresie, zbyt krótki bądź długi sen, wahania poziomu hormonów, różne leki, zmiany pogodowe, jasne światło, a także pobyt na wysokościach.
Badania wykazują, że osoby, które nie jedzą około szesnaście godzin i pojawia się u nich ból migrenowy, stanowią pięćdziesiąt procent osób chorych na to schorzenie. Podczas diety migrenowej nie wolno pomijać posiłków. Powinno się je jeść regularnie. Ludzie, którzy cierpią na bóle migrenowe powinni konsumować świeże produkty, które nie są przechowywane zbyt długo. Posiłki powinny być przygotowywane na bieżąco, nie wolno zjadać pokarmów sprzed paru dni.