Chrzan w naszych domach
W domach naszych babć i prababć chrzan był od wieków pokarmem i lekiem. Sięgano po niego nie tylko, jako po przyprawę, ale także kiedy borykali się z różnorodnymi chorobami i infekcjami. Chrzan jest bardzo użyteczną i trwałą rośliną pospolitą, szeroko spotykaną w Polsce.
Lecznicze właściwości korzeni i liści
Korzenie chrzanu to przede wszystkim skarbnica właściwości leczniczych, co sprawia, że zdecydowanie rzadziej sięgamy po liście rośliny. Korzenie wykopuje się od wczesnej wiosny, aż do późnej jesieni, a nawet w zimie, jeżeli nie ma śniegu. Liście zbiera się od czerwca do lipca kiedy są młode i soczyste. Najczęściej wykorzystujemy je do kwaszenia ogórków.
Chrzan bogactwo witaminy C
Niewielu z nas wie, że chrzan to ogromne bogactwo witaminy C. Roślina ta ma jej więcej aniżeli owoce cytrusowe. Dodatkowo posiada także znaczną ilość karotenu oraz olejek goryczny, odpowiedzialny za jej charakterystyczny smak i zapach. W liściach rośliny znajdują się także kwasy fenolowe, pozytywnie wpływające na organizm.
Chrzan w okresie epidemii chorób
Udowodniono, że chrzan doskonale wpływa na leczenie różnorodnych chorób. Radzi sobie z zapaleniem zatok, katarem, bólem gardła, anginą czy grypą. Inhalacje a także spożywanie chrzanu sprawia, że zostają udrożnione drogi oddechowe. Dodatkowo chrzan łagodzi kaszel i jest dobrym lekiem na afty i pleśniawki w jamie ustnej.