Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Bazylia, oregano i… Jakie przyprawy wybrać do pizzy?

Bazylia, oregano i… Jakie przyprawy wybrać do pizzy?

Jeśli pizza, to bazylia i oregano. Właśnie z takimi przyprawami kojarzony jest ten włoski specjał. Okazuje się jednak, że można podkreślić smak pizzy również innymi przyprawami. Które dobrze komponują się z tymi daniem?

Włosi najczęściej stosują do pizzy świeżą bazylię i oregano. Polacy mają jednak tendencję do modyfikowania oryginalnej receptury, dlatego bazują w dużej mierze na suchych ziołach.

Oto lista przypraw do pizzy

  • Rozmaryn

Jest to zioło, które od czasu do czasu pojawia się na pizzy we włoskiej odsłonie. Rozmaryn charakteryzuje się lekkim sosnowym aromatem i dość wyrazistym smakiem. Dlatego świetnie pokreśli aromat warzyw oraz będzie dopełnieniem smaku w kompozycji z innymi przyprawami.

Gałązkę rozmarynu można wyłożyć na wierzch (już po upieczeniu pizzy) jako dekorację.

  • Czosnek

Czosnek jest przyprawą, którą (najczęściej w postaci świeżej) dodaje się do sosu pomidorowego. Podkreśla smak – dzięki temu sos nabiera wyrazistości. Trzeba jednak zachować umiar, ponieważ zbyt duża ilość czosnku może działać drażniąco.

  • Cząber

Cząber jest dużo mniej popularną przyprawą, której z reguły nie kojarzy się z pizzą. Dodawany głównie do bigosu, pieczonego kurczaka, fasolki po bretońsku czy dań rybnych, doskonale wzbogaca również smak włoskiego dania. Charakteryzuje się bowiem pikantnym smakiem, który nadaje pizzy wyrazistości.

  • Pieprz ziołowy

Ziołowy pieprz nada pizzy ostrości. Sprawi, że nie będzie mdła, a wyrazista i lekko ziołowa.

  • Gorczyca

Gorczycę warto dodać włoskiego dania, gdy chce się uzyskać odrobinę gorzkawy smak. Aby jednak nie przesadzić, należy wybrać raczej gorczycę białą – najdelikatniejszą.

  • Kolendra

Kolendra jest ziołem, którego dojrzałe nasiona wyróżniają się lekko słodkim posmakiem z wyraźnie wyczuwalną nutą pomarańczy. Dlatego nada pizzy łagodności i delikatności.

  • Tymianek

Tymianek swoim smakiem może na myśl przywołać goździki. Ostry i jednocześnie ciepły aromat sprawi, że pizza nabierze świeżego aromatu. Ponadto przyprawa zapewni daniu nieco korzenny zapach..

  • Papryka czerwona

Ostra papryka czerwona nada pizzy wyrazistości i podkreśli jej smak. Sproszkowana przyprawa to dobry wybór – szczególnie jeśli danie serwowane jest w wersji z kawałkami kurczaka i plastrami pomidorów.

Zachować umiar…

Pizza serwowana w Bydgoszczy i innych miastach zwykle nie ogranicza się wyłącznie do bazylii czy oregano. Zawiera także wiele innych przypraw, które – jeśli dodane są w optymalnej ilości – doskonale podkreślają smak. Dlatego należy zachować szczególną ostrożność – jedna szczypta za dużo może sprawić, że pizza przestanie być jadalna.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *