Bazylia, oregano i… Jakie przyprawy wybrać do pizzy?
Jeśli pizza, to bazylia i oregano. Właśnie z takimi przyprawami kojarzony jest ten włoski specjał. Okazuje się jednak, że można podkreślić smak pizzy również innymi przyprawami. Które dobrze komponują się z tymi daniem?
Włosi najczęściej stosują do pizzy świeżą bazylię i oregano. Polacy mają jednak tendencję do modyfikowania oryginalnej receptury, dlatego bazują w dużej mierze na suchych ziołach.
Oto lista przypraw do pizzy
- Rozmaryn
Jest to zioło, które od czasu do czasu pojawia się na pizzy we włoskiej odsłonie. Rozmaryn charakteryzuje się lekkim sosnowym aromatem i dość wyrazistym smakiem. Dlatego świetnie pokreśli aromat warzyw oraz będzie dopełnieniem smaku w kompozycji z innymi przyprawami.
Gałązkę rozmarynu można wyłożyć na wierzch (już po upieczeniu pizzy) jako dekorację.
- Czosnek
Czosnek jest przyprawą, którą (najczęściej w postaci świeżej) dodaje się do sosu pomidorowego. Podkreśla smak – dzięki temu sos nabiera wyrazistości. Trzeba jednak zachować umiar, ponieważ zbyt duża ilość czosnku może działać drażniąco.
- Cząber
Cząber jest dużo mniej popularną przyprawą, której z reguły nie kojarzy się z pizzą. Dodawany głównie do bigosu, pieczonego kurczaka, fasolki po bretońsku czy dań rybnych, doskonale wzbogaca również smak włoskiego dania. Charakteryzuje się bowiem pikantnym smakiem, który nadaje pizzy wyrazistości.
- Pieprz ziołowy
Ziołowy pieprz nada pizzy ostrości. Sprawi, że nie będzie mdła, a wyrazista i lekko ziołowa.
- Gorczyca
Gorczycę warto dodać włoskiego dania, gdy chce się uzyskać odrobinę gorzkawy smak. Aby jednak nie przesadzić, należy wybrać raczej gorczycę białą – najdelikatniejszą.
- Kolendra
Kolendra jest ziołem, którego dojrzałe nasiona wyróżniają się lekko słodkim posmakiem z wyraźnie wyczuwalną nutą pomarańczy. Dlatego nada pizzy łagodności i delikatności.
- Tymianek
Tymianek swoim smakiem może na myśl przywołać goździki. Ostry i jednocześnie ciepły aromat sprawi, że pizza nabierze świeżego aromatu. Ponadto przyprawa zapewni daniu nieco korzenny zapach..
- Papryka czerwona
Ostra papryka czerwona nada pizzy wyrazistości i podkreśli jej smak. Sproszkowana przyprawa to dobry wybór – szczególnie jeśli danie serwowane jest w wersji z kawałkami kurczaka i plastrami pomidorów.
Zachować umiar…
Pizza serwowana w Bydgoszczy i innych miastach zwykle nie ogranicza się wyłącznie do bazylii czy oregano. Zawiera także wiele innych przypraw, które – jeśli dodane są w optymalnej ilości – doskonale podkreślają smak. Dlatego należy zachować szczególną ostrożność – jedna szczypta za dużo może sprawić, że pizza przestanie być jadalna.