Dyniowy zawrót głowy czyli właściwości zdrowotne dyni
Jesień niejednokrotnie kojarzy nam się z dynią. To warzywo, popularnie wykorzystywane podczas halloweenowych zabaw, jest bogate we wartości odżywcze i posiada właściwości lecznicze. Dynia to przede wszystkim bardzo smaczny i odżywczy owoc, którego rodzina obejmuje aż 760 gatunków! Sprawdźmy, jakie właściwości ma dynia i dlaczego warto ją jeść.
Historia jednej dyni
Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Jej historia sięga czasów starożytnych, kiedy to słynny wódz i smakosz Lukullus podawał na swoich ucztach dynię smażoną w miodzie. Kolumb, w XV wieku przywiózł na swoich statkach dynię, którą Europejczycy traktowali jako egzotyczną ciekawostkę. 100 lat później dynia była uprawiana w niemal wszystkich krajach kontynentu europejskiego. W Polsce bardzo szybko zdobyła popularność – jedli ją nie tylko chłopi, ale także szlachta. Dziś króluje na stołach w jesienne, chłodne dni. Nie tylko jest idealną ozdobą, kojarzoną z październikowo-listopadową aurą, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Pomysłów na przepisy z dyni jest całe mnóstwo!
Dyniowa rodzina
Do owoców z rodziny dyniowatych zaliczamy nie tylko różne odmiany dyni, ale także arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórka oraz tykwę. W Polsce najchętniej uprawiana jest dynia o żółto-pomarańczowym miąższu, bogata w drogocenne pestki. Owoce dyni olbrzymiej mogą ważyć nawet ponad 50 kg – jest to odmiana dyni śródziemnomorskiej. W Brukseli odbywa się konkurs Europejskich Mistrzostw Hodowców Dyń, w czasie którego rekordowa waga dyni wyniosła 630 kg!
O pestkach dyni słów kilka…
Warto wiedzieć, że pestki dyni to najbardziej przystępne i łatwo przyswajalne źródło organicznego cynku. Niedobór cynku w naszym organizmie może spowodować dolegliwości związane np. z prostatą u mężczyzn. Cynk jest potrzebny także włosom i paznokciom, na którym zależy szczególnie kobietom, a u płci męskiej, od urodzenia do starości, wpływa przede wszystkim na czynności jąder. Dzięki temu, że w nasionach dyni znajduje się cynk, można je wykorzystywać przy chorobach skóry, np. opryszczka, trądzik, a także przy wrzodach żołądka.
W skład pestek wchodzą lekkostrawne białka, mikroelementy, selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Ponadto pestki dyni to 30-40% oleju, w którego składzie znajduje się bardzo dużo fitosteroli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamujących odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu. Dzięki temu spożywanie pestek wpływa na zapobieganie miażdżycy. Pestki wykorzystywane są także w leczeniu stanów zapalnych nerek oraz pęcherze moczowego.
Pestki dyni można kupić w wielu sklepach, nie tylko stacjonarnych, ale także internetowych, np. www.domowaspizarnia.pl
Właściwości odżywcze dyni
Dynia posiada wiele wartości odżywczych, a jej spożywanie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Najcenniejsza jest dynia o pomarańczowym miąższu – im intensywniejszy kolor, tym więcej witamin. Owoc jest bogaty w witaminy: A, B1, B2, C, PP, składniki mineralne, szczególnie wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez, a także beta-karoten. Dynia jest bogata także w białko i… nie tuczy! Mimo że to brzuchaty owoc, to zalicza się do niskokalorycznych, a dzięki zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii.
Surowa lub gotowana dynia pomaga także w nieżytach przewodu pokarmowego, chorobach krążenia z towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniami wątroby, a także przy uporczywych zaparciach. Osoby z delikatnymi żołądkami również sobie z nią poradzą, ponieważ rozgotowana dynia jest lekkostrawna i łatwa w przyswojeniu. Dynia polecana jest także jako środek moczopędny, odkwaszający, żółciopędny. Podaje się ją rekonwalescentom, pomaga odzyskać siły po ciężkiej chorobie.