Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

3 przepisy na dania z dodatkiem pesto

3 przepisy na dania z dodatkiem pesto

Przygotowywane z bazylii lub suszonych pomidorów, orzechów włoskich i oliwy z oliwek pesto to jeden z najpopularniejszych sosów kuchni włoskiej. Ten zielony lub ogniście czerwony przysmak może pełnić funkcję dressingu do sałatek lub pasty kanapkowej. Z powodzeniem można go też wykorzystać do przyrządzania dań na ciepło. Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na dania z dodatkiem pesto.

Pieczony łosoś z zielonym pesto

Pieczony łosoś z zielonym pesto

Przysmak kuchni włoskie dobrze komponuje się nie tylko z mięsami i warzywami, ale także z rybą. Przykładem tego jest pieczony łosoś z zielonym pesto. Do jego przygotowania potrzebne jest kilka składników. Po pierwsze, 3 filety dobrej jakości łososia oraz słoiczek bazyliowego pesto. Zawsze możesz przyrządzić je samodzielnie. Wystarczy, że zblendujesz ze sobą 2 szklanki świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich i łyżeczkę oliwy z oliwek. Oprócz tego, do pieczenia ryby przydadzą się też połówka cytryny, sól, pieprz cytrynowy oraz 2 łyżki masła (może być masło klarowane). Zacznij od dokładnego umycia ryby i przyprawienia jej odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Następnie połóż łososia na folii aluminiowej i posmaruj z obu stron pesto. Na wierzchu wyłóż cienkie plasterki masła. Zawiń rybę w folii i włóż do piekarnika na 20 minut. Najlepiej smakuje skropione sokiem ze świeżej cytryny.

Makaron z czerwonym pesto i ricottą

Makaron z czerwonym pesto i ricottą

Makaron z dodatkiem pesto i ricotty to popularna pozycja we włoskich restauracjach takich jak http://www.estella.pl, którą możesz też przyrządzić samodzielnie w domu. Musisz jednak udać się na zakupy, bo konieczne będą produkty takie jak opakowanie makaronu penne, czerwone pesto z suszonych pomidorów (podobnie jak pesto bazyliowe możesz je też zrobić samemu, wystarczy, że bazylię zastąpisz suszonymi pomidorami, kupowanymi na wagę), parmezan oraz sól i opakowanie sera ricotta i śmietana. Makaron ugotuj al dente. W międzyczasie wymieszaj słoiczek pesto i 3 łyżki śmietany oraz garść startego sera ricotta, a całość podgrzej na małym ogniu. Gdy ser się rozpuści, „sos” wymieszaj z ugotowanym makaronem. Obiad do pracy jak znalazł.

Ciastka francuskie z nadzieniem pesto

Ciastka francuskie z nadzieniem pesto

Ciastka francuskie z nadzieniem pesto świetnie sprawdzą się w roli przystawki na imprezy lub uroczystości rodzinne, a także jako drugie śniadanie do pracy. Do jego przygotowania potrzeba opakowania ciasta francuskiego, słoiczek ulubionego pesto (bez znaczenia czy będzie ono zielone czy czerwone), parmezan i odrobina rukoli. Ciasto trzeba rozwinąć i posmarować roztrzepanym jajkiem. Potem wyłożyć na nie pesto i posypać rukolą. Następnie całość ciasno zwinąć w rulon i pokroić na 3-4 mniejsze kawałki. Przed włożeniem do piekarnika posypać startym parmezanem. Piecz przez 20 minut.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *