Jak przygotować i podawać yerba mate?
Yerba mate to jeden z najpopularniejszych napojów Ameryki Południowej. Herbata to zwyczajowe, ale jednocześnie nieco mylące, określenie tego napoju. Prawdziwa herbata to napar z liści rośliny o nazwie camellia sinensis. Z kolei yerba mate to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba ma również całkowicie inny sposób przygotowania niż herbata.
Przygotowanie naczynia do yerba mate
Yerba mate podawana jest w naczyniach nazywanych mate lub w przypadku tereré – guampa. Mate to najczęściej wydrążona i wysuszona tykwa, ceramika lub też ściśle określony gatunek drzewa, np. drewno z Palo alto. Guampa z kolei to naczynie powstałe na bazie rogu bawolego lub nieco częściej krowiej racicy.
Tradycyjne naczynia, które są przeznaczone do spożywania naparu z yerba mate trzeba najpierw odpowiednio przygotować. Proces ten nazywany jest curado. Ma on na celu pozbycie się resztek miąższu i zapachu tykwy. Do tego celu można użyć fusów pozostałych po parzeniu yerba mate w innym naczyniu. Należy je przełożyć do tykwy tak, aby zajmowały one 3/4 jej objętości. Następnie trzeba je zalać wodą o temperaturze 75 °C i zostawić na min. 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Fusy trzeba potem wypłukać zimną wodą i wyskrobać je z wnętrza naczynia wraz z resztkami miąższu owocu tykwy, który może negatywnie wpływać na smak naparu. Proces warto powtórzyć ok. 3 razy.
Zaparzanie yerba mate
Sam proces przygotowywania naparu jest zdecydowanie mniej skomplikowany niż wspomniane wcześniej curado. Wystarczy wsypać yerba mate do tykwy tak, aby wypełnić ją mniej więcej w 3/4 objętości. Susz trzeba zalać wodą o temperaturze 70-80 °C w zależności od rodzaju i oczekiwanej mocy naparu. Zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami, yerba mate jest gotowa do spożycia natychmiast lub kiedy nieco przestygnie.
Dobrej jakości yerba do kupienia tutaj to gwarancja wyjątkowego smaku i aromatu. Warto postawić na herbatę dostępną w sklepie o dobrych opiniach od zadowolonych klientów. Dzięki temu przygotowany w domu napar będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy i korzystny dla naszego wyglądu oraz samopoczucia.