Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Właściwości lecznicze korzeni ziół

Właściwości lecznicze korzeni ziół

Rośliny lecznicze ceni się ze względu na ich niesamowite dla naszego organizmu właściwości zdrowotne. Rośliny lecznicze pozytywnie wpływają zarówno na nasze ciało, jak i umysł, a często stosowane są odtruwania organizmu. Rzadko jednak wiadomo, że nie tylko górne części roślin są cenne, ale również ich korzenie.

Czy warto sięgnąć po korzeń?

Korzeń rośliny leczniczej to również cenny element dla naszego organizmu. Warto zbierać go po sezonie, kiedy roślina jest w okresie wegetacyjnym. Najlepszą porą jest wczesna wiosna lub jesień. Korzeń oczyszczamy z resztek ziemi, gleby, a także innych domieszek. Następnie dzielimy go na fragmenty a potem suszymy. Warto to robić w piekarniku, w temperaturze około czterdziestu stopni Celsjusza. Korzeń po suszeniu staje się twardy, lecz nie łamliwy. Następnie, aby służył nam w późniejszym czasie należy przechowywać go w ciemnym miejscu w temperaturze do maksymalnie dwudziestu pięciu stopni Celsjusza.

Najbardziej popularnym korzeń

Najczęściej stosuje się korzeń żeń-szenia, który można uprawiać w Polsce. Kiełkuje szybko a do pierwszego zbioru nadaje się już po latach. Najważniejszą właściwością korzenia jest to, że ma bardzo silne właściwości odtruwające. Dodatkowo korzeń zwiększa naszą witalność, obniża poziom cukru oraz pobudza pracę serca.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *