Jak przygotować otręby owsiane z mlekiem?
Otręby owsiane z mlekiem, czyli nic innego jak popularna owsianka. Jadł ją chyba każdy z nas, już od najmłodszych lat. I niestety, chociaż to jeden z pożywniejszych posiłków zalecanych na śniadanie, to dorośli już tak chętnie go nie spożywają. Natomiast, walory zdrowotne i szybki czas przygotowania w pełni przemawiają za tym, żeby przygotowywać systematycznie otręby owsiane.
Energetyczna moc owsianki
Owsianka dostarczy przede wszystkim niezbędnej dla organizmu energii, która jest tak bardzo potrzebna już na początku dnia. Owsiankę można jeść tylko z mlekiem, bądź z dodatkiem owoców. Polecana jest głównie w trakcie stosowania diety proteinowej i białkowej. Na co dzień ludzie przygotowują owsiankę z płatków zwykłych, jednak to właśnie otręby owsiane wykazują najlepsze właściwości dla zdrowia. Warto kupić te od firmy Kupiec, a więc lidera na polskim rynku zdrowej żywności. Będzie można bowiem mieć pewność, że przygotowane danie jest stuprocentowo odżywcze. Najlepiej jest dodać trzy czubate łyżki otrębów owsianych, na 200 mililitrów mleka. Poza tym, warto dodać słodzik lub sezonowe owoce. Wtedy przygotowane danie będzie bardziej syte. Do rondelka należy wlać zimne mleko i wsypać otręby. Podgrzać należy to na średnim ogniu, ciągle mieszając zawartość rondelka. W momencie, w którym zagotuje się mleko ogień należy zmniejszyć na mały, czekając około dwóch do trzech minut aż owsianka zacznie gęstnieć. Przygotowaną porcję przelewamy do miseczki, dekorując owocami według uznania. Jest ona już gotowa do spożycia.
Pożywny posiłek na początek dnia
Warto wrócić do spożywania odżywczej owsianki, gdyż to będzie gwarancja spożywania pożywnego posiłku na początku dnia. Nie tylko sami możemy spożywać owsiankę. Zachęcenie do tego całej rodziny, zwłaszcza zaś dzieci, wyrobi w nich dobre nawyki żywieniowe. Tym samym, przełoży się to na świadome myślenie o codziennym jadłospisie. Zdrowy styl życia naprawdę dobrze będzie wdrażać już na etapie menu. To pomoże rozwijać się w innych sferach życia.