Dieta lekkostrawna i jej zasady

Dieta lekkostrawna ma szereg różnorodnych zastosowań. Polecana jest w stanach zapalnych żołądka, dwunastnicy, jelit, a także w czasie infekcji przebiegających z wysoką gorączką lub też przy zatruciach pokarmowych z biegunką. Jej podstawą jest wyłączenie produktów tłustych i smażonych. Jakimi zasadami wyróżnia się jeszcze dieta lekkostrawna?
Produkty łatwo przyswajalne przez organizm
Dieta lekkostrawna to szereg produktów, które są szybko i łatwo przyswajane przez nasz organizm. Ich trawienie nie jest kłopotliwe, dlatego też jest to znakomita propozycja dla osób, które borykają się z różnymi schorzeniami. Jest to również znakomita profilaktyka dla osób zdrowych, które w przyszłości chcą uniknąć problemów. Naturalnie dieta lekkostrawna powinna w pełni pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć witamin oraz minerałów.
Dla kogo dieta lekkostrawna
Dietę lekkostrawną można stosować niemalże we wszystkich stanach chorobowych. Szczególnie polecana jest ona w
- stanach zapalnych błony śluzowej żołądka,
- chorobach infekcyjnych przebiegających z wysoką gorączką,
- zapaleniu jelit,
- zapaleniu płuc,
- zaburzeniach krążenia płucnego (zawał płucny),
- przy biegunkach,
- w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych
- u osób w podeszłym wieku.
Główną zasadą jest wyeliminowanie produktów, które są smażone i pieczone. Warto uważać również na rośliny strączkowe, ponieważ są wzdymające, a to powoduje dyskomfort. Także ostre przyprawy nie są zalecane w diecie.