Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Imbir i jego właściwości

Imbir i jego właściwości

Imbir pochodzi z południowo – wschodniej Azji. Cechuje się długą historią i znany jest jako jedna z najstarszych przypraw leczniczych. Jest to przyprawa bardzo wysoko ceniona, stosowana w licznych schorzeniach i dolegliwościach. Najczęściej stosowany jest w dolegliwościach żołądkowych, biegunce, chorobie lokomocyjnej, a także kolce i niestrawnościach. Co więcej imbir radzi sobie z migreną i infekcjami górnych dróg oddechowych. Obecnie wykonane badania udowodniły, że jest znakomitym przeciwutleniaczem, a także posiada właściwości przeciwzapalne.

 

Przyprawa na zapalenie stawów i mięśni

Imbir stosowany jest w medycynie ludowej naturalnej jako skuteczny środek który łagodzi ból mięśni a także pomaga przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Warto zaznaczyć, że stosuje się go także jako zapobieganie rozwijaniu się infekcji grypy oraz przeziębień w rejonie górnych dróg oddechowych. Oczywiście imbir działa również stabilizująco na poziom cukru w organizmie, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Przepis na napój z imbiru

Warto zwiedzieć w jaki sposób przygotować napój z imbiru, w naturalny sposób aby zapewnić najlepsze rezultaty.

Składniki:

  • 200 gram imbiru
  • Plasterki cytryny
  • Woda
  • Sok z limonki
  • Cukier trzcinowy
  • Woda gazowana

W garnuszku należy zagotować wodę z dodatkiem imbiru, a następnie gotować ją przez około 5 minut. Następnie zagotowaną wodę należy odstawić na 20 minut i wymieszać z pozostałymi składnikami. Napój jest gotowy i możemy cieszyć się jego pysznym smakiem i właściwościami leczniczymi.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *