Maca – czyli kilka słów o właściwościach pieprzycy peruwiańskiej
Andy w Boliwii i Peru – to obszary, które dla Macy są naturalnym środowiskiem. W tamtejszej medycynie cieszy się zaufaniem od ponad 2 tysięcy lat. W Polsce znana jest od niedawna, jednak już zyskała dużą popularność.
Ta roślina posada jadalną część, a jest nią korzeń. Wyglądem może przypominać czosnek, lub rzodkiewkę. Jej barwy są różne od czerwieni, poprzez czerń, róż, fiolet, czy żółć. Glukozynolaty zawarte w Macy zapewnia wyrazisty zapach i smak. Warto dodać, że takie cechy charakterystyczne są dla wszystkich roślin z rodziny kapustowatych. W związku z tym znajdziemy się m.in. w gorczycy, rzeżuszce, chrzanie, czy rzodkiewce. W aptece, czy sklepach (ze zdrową żywnością) Macę można kupić w formie kapsułek, lub proszku. W przypadku proszku warto zmieszać go np. z jogurtem, wówczas pozbywamy się nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Dzienna porcja to ok. 3 g (jedna płaska łyżeczka). Warto pamiętać, aby nie przekraczać dawki zwłaszcza w przypadku osób z nadciśnieniem, czy z problemami z układem krążenia. Nie należy zalewać jej gorącą wodą, gdyż traci wtedy cenne wartości. A skoro o wartościach mowa to warto powiedzieć sobie o nich nieco więcej.
Adaptogen dla ogólnego samopoczucia
Maca jako roślina potrafi przystosować się do wielu warunków środowiska. Takie cechy występują również u żeń-szenia, czy miłorzębu japońskiego. maca rośnie w centralnej części Andów. Ich wysokość to od 4000 do 4500 metrów. W związku z tym narażona jest na taki czynniki jak: nieurodzajne, skaliste podłoże; silne promienie słońca, porywiste wiatry, czy niskie temperatury. Tak ekstremalne warunki nie przeszkadzają tej roślinie w rozwoju dzięki czemu bogata w składniki wspierające odporność organizmu. Tym samym zawsze w odpowiednim momencie dostarcza nam niezbędnych substancji potrzebnych w czasie wysiłku zarówno fizycznego, jak i psychicznego.
Korzeń Maca zwalcza także stres. Jako ciekawostkę warto dodać, że właśnie dlatego NASA włączyła korzeń maca do diety amerykańskich astronautów. Jej działanie jest tak silne, że może pomóc nawet po traumatycznych przeżyciach. Legenda mówi, że w czasie wojen żony podawały korzeń maca swoim mężom, by zwiększyć ich siłę, odporność, a tym samym szanse na zwycięstwo. Roślina ta pomaga przy przemęczeniu, a także w trakcie rekonwalescencji. Ogólnie poprawia samopoczucie.
Superdoods to samo zdrowie
Jest to kategoria do której zaliczane są rośliny wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Niewielka ilość tych składników już znacząca wpływa na nasze zdrowie. Dzięki nim możemy walczyć m.in. z alergiami, chorobami serca, nowotworami, cukrzycą, depresją, czy nadwagą. W tej grupie roślin znalazła się także maca. A wszystko dlatego, że w czasie uprawy nie korzysta się z pestycydów, czy herbicydów. Same korzenie zbierane są recznie, a następnie ostrożnie przetwarzane. Sama maca zawiera przede wszystkim fenolokwasy, polifenole, a także flawonoidy – te skutecznie eliminują wolne rodniki. Dzięki temu proces starzenia opóźnia się. Maca posiada również celulozę, oraz ligninę wspierające stymulacje jelit. Charakteryzuję ją także duża zawartość takich witamin jak: tiamina (B1), ryboflawina (B2), kwas askorbinowy (C), niacyna (B3). Zawiera też minerały takie jak: miedź, cynk, mangan, żelazo, selen i bor. Dzięki mace usprawnia się pamięć, koncentracja i inteligencja, a wszystko dzięki stymulacji rozwoju połączeń między neuronami. W związku z tym zalecana jest m.in. studentom w czasie trwania egzaminów. Ma również dobry wpływ na układ kostny i zdrowie zębów.
Co ciekawe maca posiada więcej wapnia niż mleko. Dobrze wpływa na tkankę chrzęstną, co pomaga w zwalczaniu m.in. osteoporozy, czy zapaleniu stawów. Maca dzięki zawartości wapnia, fosforu, witamin z grupy B, czy kwasów tłuszczowych dobrze wpływa na układ nerwowy, trawienny, w tym pobudzając apetyt. Dzięki mace zyskuje również nasza krew. Zawartość żelaza i kobalaminy zwiększa liczbę czerwonych krwinek, co może okazać się pomocne m.in. w walce z anemią.
Dodaje energii
Roślinę ta zaleca się także osobom prowadzącym aktywny tryb życia, w tym sportowcom. Maca bowiem zwiększa wydajność, wytrzymałość i sprężystość mięśni, oraz przyspiesza regeneracje. W mace nie brakuje wysokiej jakości węglowodanów. W połączeniu z obecnymi w niej alkaloidami, które pobudzają układ nerwowy, wspierają prace serca, oraz układ oddechowy, stają się prawdziwym źródłem energii. W związku jednak z tak energetycznym działaniem nie zaleca się spożywanie maci w godzinach wieczornych.
W korzeniu maca nie brakuje steroli roślinnych takich jak wapń, czy witamina C. Składniki te okazują się być pomocne w budowie masy mięśniowej i zwiększaniu wytrzymałości fizycznej. W związku z tym maca tak chętnie polecana jest sporowcom. Ci używają jej jako alternatywy m.in. dla tak niebezpiecznych dla zdrowia sterydów. Wśród wielu dyscyplin maca cieszy się sporym zaufaniem wśród kulturystów.
Dla kobiet i mężczyzn – jako afrodyzjak
Maca dobrze wpływa na ukrwienie narządów płciowych. W związku z tym określana jest przez wielu jako afrodyzjak. Dzięki tej roślinie zachowana zostaje naturalna aktywność seksualna zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Bierze także udział w gospodarce hormonalnej. Peruwiańska viagra (tyle, że zdrowsza i bezpieczniejsza), tak określa się mace ze względu na zwiększenie produkcji takich hormonów jak: testosteron, czy estrogen. Zwiększa libido, a także dobrze wpływa na płodność. Warto przyjmować ją w przypadku zaburzeń seksualnych wynikających ze stresu, a także m.in. z przyjmowania leków przeciwdepresyjnych.
W przypadku mężczyzn poprawia nie tylko jakość nasienia, ale i liczba, a także aktywność plemników. Maca pomaga także w zaburzeniach erekcji. Z kolei w przypadku kobiet regulowany jest poziom estrogenów. Jak wiemy w przypadku zbyt niskiego, lub wysokiego poziomu tego hormonu mogą wystąpić kłopoty z owulacją, czy zajściem w ciąży. W związku z tym po mace powinny sięgać wszystkie pary starające się o dziecko.
PMS i Menopauza są zdecydowanie mniejszym problemem
Maca w przypadku diety u kobiet jest jak najbardziej wskazana – niezależnie od wieku. Ponadto może służyć jako alternatywa w czasie leczenia dolegliwości hormonalnych. W związku z tym może być pomocna przy menopauzie łagodząc tym samym wahania nastroju, uderzenia gorąca, zaburzenia snu, wrażliwość piersi, przyspieszoną czynność serca, potliwość, niepokój, czy uczucie napięcie. Z maci powinny korzystać także kobiety w celu łagodzenie takich objawów PMS jak: bóle brzucha, drażliwość, trądzik, migrena, napady głodu, czy innego rodzaju odczucia dyskomfortu.