Wartości zdrowotne cukinii
Każdy z nas od wczesnych lat dzieciństwa ma wpajane, żeby jeść owoce i warzywa, ponieważ są zdrowe. Nie bez powodu tak nam zawsze powtarzano, gdyż jest to zdecydowanie prawda. Przyjrzyjmy się zatem cukinii, która jest bardzo popularna w naszej kuchni i bardzo często wykorzystywana do przygotowywania różnych potraw. Jak wiadomo, cukinia im młodsza tym jest zdecydowanie dużo smaczniejsza. Można ją przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Je się ją zarówno na surowo, jak i gotuje, smaży, piecze.
Wartości odżywcze
Jest warzywem, z którego można zrobić leczo, ale także piec ciasta. Jej wartości odżywcze, jako pierwsi, docenili mieszkańcy Ameryki Południowej oraz Meksyku. Jest przede wszystkim lekkostrawnym warzywem. Zawiera beta karoten, witaminy K, PP, B1, C oraz magnez, żelazo oraz potas. Odkwasza nasz organizm, dzięki czemu jest polecana przy problemach z nadkwaśnością. Wpływa również pozytywnie na procesy trawienne naszego organizmu. Cukinia jest także warzywem polecanym przy diecie, gdyż nie zawiera zbyt dużo kalorii. Może być też zdrowszą alternatywą niektórych fast foodów. Posiada także niski indeks glikemiczny, stąd też osoby, które zmagają się z cukrzycą, mogą ją spokojnie zajadać. Jest warzywem, które zdecydowanie lepiej dusić czy też piec, niż smażyć na tłuszczu.
Dodatkowo cukinia ma kwiaty, które również są jadalne. Nie można nie wspomnieć, że są pyszne. Warzywo to ma bardzo szeroki wachlarz zastosowania w kuchni, dlatego też można ją przygotowywać na bardzo wiele sposobów. Dzięki temu mamy wiele różnych dań z jej udziałem.