Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Olej kokosowy – lepszy niż napoje energetyczne?

Olej kokosowy – lepszy niż napoje energetyczne?

coconut-60395_640 Olej kokosowy to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Co ciekawe, wykazuje on zarówno właściwości energetyzujące jak i… odchudzające!

Każdy, kto choć raz próbował zgubić zbędne kilogramy, doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że pierwsze miejsce na liście potraw zakazanych, mają produkty smażone. Jak się okazuje, nie każdy tłuszcz tuczy i nie zawsze to, co smażone, musi negatywnie odbić się na naszej sylwetce. Idealnym przykładem na poparcie tego stwierdzenia jest olej kokosowy, który… pomaga schudnąć. Jak to możliwe?

Olej kokosowy spożywany w umiarkowanych ilościach nie tylko nie odłożyć się w postaci zbędnego tłuszczu, ale dodatkowo wpłynie na poprawę metabolizmu i przyspieszy efekty odchudzania. Sekret jego działania tkwi w specyficznej budowie. Dzięki trójglicerydom średniołańcuchowym czyli krótkołańcuchowym kwasom tłuszczowym (MCT), olej kokosowy – zamiast  zmienić się w tkankę tłuszczową –  jest niemalże natychmiast wykorzystywany do zaspokojenia potrzeb energetycznych organizmu. Co to oznacza w praktyce? Ni mniej i nie więcej jak tylko tyle, że potrawy z dodatkiem oleju kokosowego są swego rodzaju zastrzykiem energii dla naszego ciała, który dodatkowo wpływa na przyspieszenie spalania nagromadzanego w ciele tłuszczu. Jego działanie można z powodzeniem porównać do efektu, jaki uzyskujemy po wypiciu napoju energetycznego. Jedyna różnica polega na tym, że w odróżnieniu od wspomnianych napojów, olej kokosowy nie zawiera w swoim składzie żadnych sztucznych, ani tym bardziej szkodliwych dla organizmu ludzkiego substancji.

Kolejną, równie pozytywną cechą oleju kokosowego, jest mniejsza – w porównaniu do innych olejów czy też oliwy – kaloryczność wyrobu. W 100 g oleju kokosowego znajduje się bowiem ok. 700 kcal, natomiast zdecydowana większość jemu podobnych wyrobów odznacza się kalorycznością oscylującą w granicach 900 kcal /100 g.

Warto dodać, że olej kokosowy posiada zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego ludzkiego ciała. Jego regularne spożycie przyczynia się do oczyszczenia organizmu i przeciwdziała powstawaniu zatorów żylnych, a także różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu krążenia.

2 komentarze

  1. Trzeba odróżnić dwa oleje kokosowe – rafinowany i nierafinowany. Ten pierwszy się nadaje chyba tylko do smażenia. To nierafinowany jest właśnie spoko, witaminki i w ogóle można go sobie gdzieś wetrzeć jak się ma ochotę

    • Rafinowany jest uboższy w składniki, i rzeczywiście, używa się go do smażenia. Nie oznacza to, że nierafinowany się nie nadaje – po prostu nie smaży się na nim z tej racji, że podczas obróbki termicznej traci się te cenne dodatkowe składniki, które specjalnie w nim pozostawiono. Dodatkowa różnica, dość znacząca, jest w zapachu – olej rafinowany jest bezzapachowy, dlatego przy smażeniu na nim nie dodaje się dodatkowego aromatu do potrawy

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *