Pages Navigation Menu

Ćwiczenia i dieta

Dieta lekkostrawna i jej zasady

Dieta lekkostrawna i jej zasady

Dieta lekkostrawna ma szereg różnorodnych zastosowań. Polecana jest w stanach zapalnych żołądka, dwunastnicy, jelit, a także w czasie infekcji przebiegających z wysoką gorączką lub też przy zatruciach pokarmowych z biegunką. Jej podstawą jest wyłączenie produktów tłustych i smażonych. Jakimi zasadami wyróżnia się jeszcze dieta lekkostrawna?

Produkty łatwo przyswajalne przez organizm

Dieta lekkostrawna to szereg produktów, które są szybko i łatwo przyswajane przez nasz organizm. Ich trawienie nie jest kłopotliwe, dlatego też jest to znakomita propozycja dla osób, które borykają się z różnymi schorzeniami. Jest to również znakomita profilaktyka dla osób zdrowych, które w przyszłości chcą uniknąć problemów. Naturalnie dieta lekkostrawna powinna w pełni pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć witamin oraz minerałów.

Dla kogo dieta lekkostrawna

Dietę lekkostrawną można stosować niemalże we wszystkich stanach chorobowych. Szczególnie polecana jest ona w

  • stanach zapalnych błony śluzowej żołądka,
  • chorobach infekcyjnych przebiegających z wysoką gorączką,
  • zapaleniu jelit,
  • zapaleniu płuc,
  • zaburzeniach krążenia płucnego (zawał płucny),
  • przy biegunkach,
  • w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych
  • u osób w podeszłym wieku.

Główną zasadą jest wyeliminowanie produktów, które są smażone i pieczone. Warto uważać również na rośliny strączkowe, ponieważ są wzdymające, a to powoduje dyskomfort. Także ostre przyprawy nie są zalecane w diecie.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *